Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hörcsögök etetése

Kis termetük ellenére végtelen étvágyúnak tűnhetnek. Ennek oka, hogy nemcsak azonnal fogyasztják a táplálékot, de pofazacskóikba is tömik csakúgy, mint vadonélő társaik. Éppen ezért nehéz elérni azt is, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzanak, hiszen kedvenc csemegéiket elfogyasztják, a többit pedig elrejtik szem elől. A megfelelő étrendet úgy alakíthatjuk ki, hogy a magvakat rendszeresen zöldfélékkel, gyümölcsökkel, sőt lisztkukacokkal egészítjük ki. Míg a nagyobb termetű fajok - így a szíriai aranyhörcsög és a kínai törpehörcsög - számára beválik az előre gyártott hörcsögtáplálék, az aprócska Phodopus a nagyobb táplálék darabokkal már nem tudnak megbirkózni, nem tudják azt pofazacskóikba tömködni. A legtöbb kisállat-kereskedésekben kapható kifejezetten törpehörcsögök számára előállított magkeverék. Olajos magvakat, például napraforgómagot vagy mogyorót csak kis mennyiségben adjunk, mivel ezek magas zsírtartalma a kedvencként tartott hörcsögök elhízásának elsődleges oka. A túlsúly pedig megrövidíthet az állat életét. A gabonafélék, például a köles, az előbbiekkel szemben főleg szénhidrátokból álnak, amelyekkel a hörcsögök anyagcseréje jóval könnyebben megbirkózik. Bizonyos táplálék-kiegészítők a fogak túlnövekedését akadályozzák meg. Számos rágcsálnivaló és finomság kapható a boltokban, de megkínálhatjuk kedvencünket kutyakeksszel is. Nem mérgező fák gallya, így egy darab almafaág vagy mogyoróvessző szintén kedvelt rágcsálnivalók. Ne felejtsük el azonban, hogy a gyümölcsfákat gyakran permetezik, ami veszélyes lehet kedvencünk egészségi állapotára.

 

A hörcsögök száraz és frisstáplálékhoz egyaránt szívesen fogyasztanak. Számos zöldségfélét, így sárgarépát és zellert is adhatunk nekik.

Hörcsögök számára készült magkeverék, zabbal, napraforgómaggal, kukoricapehellyel és aszalt gyümölcsökkel dúsítva.

 

Vízigény

A hörcsögök rendkívül szapora állatok, de élettartalmuk rövid. Átlagosan 3 évig élnek. Ezért is nagyon fontos, hogy kedvencünk minél fiatalabb - úgy 3-4 hetes - legyen, amikor hazavisszük. Ennyi idős korában megszelídíteni is sokkal könnyebb. Ha olyan állatot szeretnénk, amelyek békésen élnek egymás között, a hörcsögök nem jelentik éppen a legszerencsésebb választást. A legtöbb rágcsálóval ellentétben ugyanis kifejezetten magányos természetűek, így a kicsiknek elválasztás után azonnal elkülönített elhelyezést kell biztosítani. Még a pároztatásra szánt egyedeket is csak állandó felügyelet mellett eresszük össze, mert az állatok rendkívül agresszívnak bizonyulhatnak, és állandóan verekedni fognak, míg együtt vannak. A törpehörcsögök általában nyugodtabb jószágok, így együtt tarthatók elválasztás után is, de váratlan verekedések közöttük is gyakran kitörhetnek.

Kép    

Bár a hörcsögök nem isznak sokat, ezek az önitatók friss ivóvizet biztosítanak számukra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép

Ezek a kisállat-kereskedésben kapható kekszek kiváló rágcsálnivalót biztosítanak a hörcsögök számára, és elősegítik fogaik kopását is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

500.000 Ft havonta! Érdekli ? Kattintson ide:

http://netprofit.uw.hu/index.php?ref=10da52 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.